Hvordan lages Udannet?

Pål Berg Svenungsen (t.v.) var gjest i andre episode av podcasten Udannet, og prata om krosstog og pilegrimar. Foto: Magnus Halsnes Opphavsrett: UiB

Pål Berg Svenungsen (t.v.) var gjest i andre episode av podcasten Udannet, og prata om krosstog og pilegrimar.

Foto: Magnus Halsnes

Opphavsrett: UiB

Mikrofoner

AT2020

AT2020

De fleste episodene av Udannet spilles inn i lokalene hvor gjesten jobber. Da har jeg med meg to AT2020 USB-mikrofoner som jeg har fått låne av DigUiB. Jeg setter alltid på et backup-opptak med Voice Memos appen på min iPhone. AT2020 mikrofonene gir god lyd, med er veldig følsome. Jeg prøver derfor å få gjestene mine til å snakke så nær mikrofonen som mulig, samtidig som vi prøver å unngå å komme borti underlaget som mikrofonene står på. Når jeg spiller inn episoder over Skype bruker jeg som oftest en Blue Yeti og øreplugger.

Programvare

Jeg bruker Logic Pro X på min MacBook Air til de opptakene hvor jeg er i samme lokale som gjesten. Ved hjelp av Aggregate Device i Audio MIDI Setup kan jeg bruke begge AT2020 samtidig på de to USB-portene og spille inn på hver sine spor i Logic. Det er viktig å huske på å skru på Drift correction slik at ikke sporene «glir frahverandre». Jeg oppdaget dette på den harde måten.

For podcast-opptak på Skype bruker jeg Ecamm Recorder som er de facto standard ute i podcast-verden. Jeg får samtalen i to individuelle spor, noe som gjør redigeringen enklere. Forløbig har jeg kun tatt opp lyd på min side, selv om det hadde vært mer optimalt å ta opp på hver ende og mikset sammen i etterkant.

Etter opptaket er ferdig går jeg igjennom episoden og klipper vekk «eehm, æææh, *smatt* og *host*» og de gangene jeg får hjerneteppe. Tastaturhurtigtaster i Logic gjør den jobben forholdvis lett (jeg kjenner nå igjen visse lydbølgeformer). Jeg har også et lydfilter som lar meg fjerne mye av bakgrunnsstøyen som kommer fra viftene på MacBooken. Siden jeg er en amatør prøver jeg å ikke gjøre så mye på equalizer- eller kompressor-fronten, men reduserer bunn og topp frekvensene fra opptaket. Etter podcasten er klippet, introlåt er lagt til og jeg eventuelt har spilt inn en voice-over, eksporteres episoden ut i en mono, 192kbps 44 100Hz .m4a-fil. Jeg legger også inn metadata og coverbilde i selve filen med tanke påde som velger å laste den ned direkte fra nettsiden.

Nettsiden og estetisk utrykk

U-dan.net kjører på plattformen Squarespace. Squarespace er veldig enkelt å sette opp, velikeholdsfritt (i motsetning til Wordpress) og forholdvis billig sammenlignet med andre podcast-hosting-tjenester. Jeg laster podcasten opp ved å legge inn filen som en såkalt «audioblock» i en «bloggmodul». Der legger jeg også inn metadata for podcasten som blant annet blir sendt til iTunes. RSS-strømmen jeg bruker går via tjenesten podtrac som gir meg statistikk og en pekepinn på hvor mange som laster ned episodene.

squarespace_vertical.png

Udannet-logoen er laget av Ann Kristin Stølan som tok min originale skisse og gjorde den mye bedre i vektor-grafikk og med god typografi. Dersom du trenger grafisk design, kan jeg anbefale Ann Kristin på det varmeste. Finn henne på nettsiden ank.is.


Jinglen er komponert, spilt inn og produsert av indie synth popgruppeduoen Bow To Each Other.

Debutalbumet The Urge Drums kan både streames og kjøpes →


Udannet har også fått drahjelp og kreativ støtte av universitetskonsulent og forskningsnyhetsformidler formidable Magnus Halsnes. Han skrev saken «Udanna formidling» i podcastens spede begynnelse, og står dessuten bak denne promovideoen.